ZEN-master in de Stress !

Het kan iedereen gebeuren; de spanning neemt toe, je raakt de controle kwijt, de stress neemt toe,  je loopt vast. Jawel, zelfs een Zen-master kan dit overkomen.

Ook al heeft hij of zij veel kennis over en ervaring met de kracht van rust, stilte en loslaten. Met het toepassen van meditatie, ademhalingstechnieken, energiebanen, universele wetten, spiritualiteit, en veel meer kan de Zen-master de meest lastige situaties doorstaan. Een rustgevend persoon voor zichzelf en zijn omgeving.

Maar dan loop je op problemen in het werk terwijl ook in je privésituatie vervelende situaties optreden. Je gaat piekeren, ligt vaker wakker en voor je het weet loopt je hoofd over, heb je hoofdpijn en merk je dat je energieniveau terug loopt. Zelfs je lichaam geeft signalen af dat het zo niet langer gaat.

Onbewust kom je in zo’n situatie omdat zaken zich opstapelen en je er alles aan doet om het terug op orde te brengen. Je probeert het hoofd te bieden aan alle beslommeringen en langzaam aan kom je niet meer toe aan je rustmomenten, je gaat op allerlei aspecten nog harder werken en je best doen om tot oplossingen te komen. Het toepassen van dat wat je hebt geleerd om je hoofd en lichaam weer in balans te brengen schiet er bij in of krijg je gewoonweg niet meer voor elkaar. Je worstelt voort totdat je geest of lichaam aan de noodrem trekt. Bam !

Hoe je dan te herpakken?

  • Ga het gesprek aan met je partner, vrienden, specialisten in je netwerk, werkgever, leidinggevende. En met je huisarts, bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werker en indien gewenst een psycholoog.
  • Geef prioriteit voor je gezin, ik zou zeggen dat staat altijd voorop. Bespreek met je dierbaren wie welke taak op zich neemt om jou even te ontlasten en hoe je geïnformeerd wilt blijven over elkaar en vooral bij wie je op welke steun of troost kunt rekenen.
  • Dan voor jezelf, neem periodes van rust in je werk. Ga wandelen, ga de natuur in, frisse lucht en de zon. Ook je gezondheid is topprioriteit !
  • Stel voor jezelf prioriteiten (gezondheid, gezin, …..hobby’s, ….. werk….), wat doe je wel en wat niet.
  • Het is altijd goed om te blijven bewegen/sporten maar een tandje minder kan (en eigenlijk moet) ook, zeker als je vermoeidheid voelt of als je voelt dat je energieniveaus laag is.
  • Gewoon eens niets doen kan geen kwaad, lekker even ‘lummelen’ veelal ook als je geen problemen hebt zelfs een zeer waardevolle investering.
  • En probeer iets om te kunnen lachen, bijvoorbeeld door een film met veel humor te kijken, of een tekenfilm of gewoon een gezellige avond of uitje met je gezin, familie of vrienden.

Kijk ook eens naar de Blog; In 5 stappen uit je Dip of (lichte) Depressie (18 december 2021)

En natuurlijk kunnen wij je helpen m.b.v. coaching of mentorschap.