In 5 stappen uit je Dip of (lichte) Depressie

En dan overkomt het jou, je zit in een dip. Door te veel en negatieve prikkels wordt alle energie uit je lichaam getrokken. Je hoofd zit vol, wellicht gepaard gaande met hoofdpijn. Je lichaam voelt moe maar ondanks dat lig je s ‘nachts ook nog eens wakker en spelen er allerlei gedachten die meer in problemen denken dan in oplossingen. Je hebt het gevoel de controle kwijt te zijn, je zit in een vicieuze cirkel. Je bent zelfs bang dat je in een depressie, overspannenheid of burn-out terecht komt.

Als je hoofd je al verteld dat het niet lekker gaat maar ook je lichaam signalen afgeeft dat het niet okay gaat, dan is het zaak om in te grijpen. Je moet echt even pas op de plaats maken en aan de slag gaan om de vicieuze cirkel te doorbreken. Dat is niet alleen rust nemen en de stilte opzoeken voldoende. Natuurlijk knap je daar wel een beetje van op maar het lost structureel niets op. Er moet echt wat veranderen wil je niet in korte tijd weer terugvallen in je dip of depressie.

De volgende stappen gaan je helpen om te komen tot verandering.

1. Onderzoeken en analyseren
Schrijf op welke factoren jou negatieve prikkels geven (wie, wat, wanneer, waarover)? Welke gebeurtenissen, activiteiten en bijeenkomsten kosten jou energie en welke geven jou energie? Maak daarvoor 2 rijen. Probeer zo volledig mogelijk te zijn. Kijk eens in je agenda wat daar allemaal in staat. Vervolgens de App’s die je binnen krijgt en de e-mails. Onderzoek alles wat er op je afkomt, zowel dat wat van je wordt vraagt maar ook die zaken die aan je voorbij komen maar waar je (eigenlijk) niets mee zou hoeven te doen.

2. Conclusies trekken
Je hebt nu 2 lijstjes (kolommen) met negatieve prikkels ofwel de energievreters en de positieve prikkels ofwel de energiegevers. Waarvan zou je er (veel) meer willen hebben? Zet voor die prikkel een Vinkje. Waarvan zou je er (veel) minder willen hebben. Zet voor die prikkel een Kruis.
Overweeg nu of je mogelijkheden hebt of kunt creëren om de activiteiten die negatieve prikkels opleveren kunt verminderen (frequentie verlagen) of mogelijk helemaal kunt negeren (uit een App-groep gaan bijv.) of dat je iets bespreekbaar kunt maken bij je werkgever. Overweeg ook van welke positieve prikkels je er wel meer zou willen (is meteen wisselgeld om je werkgever mee te geven dat je daar wel extra op wilt inzetten).

3. Keuzes maken
Er staan vast wel zaken in je lijstjes waarbij je zelf in staat bent om verandering in aan te brengen. Als bijvoorbeeld de hoeveelheid hobby’s te groot is wat niet past in je beschikbare tijd dan kun je daarin een keuze maken. Dat geeft minder druk, ontevredenheid en het creëren van je eigen negatieve prikkel dat je ‘er weer niet aan toekomt’.

4. Actieplan opstellen
Vervolgens schrijf jij jouw actieplan uit. Dat wat je concreet vanaf nu gaat doen (bijv. afspraak maken met je werkgever/leidinggevende). Maar ook dat wat je per direct anders gaat doen (afmelden van nieuwsbrieven die je mailbox overspoelen).

5. Veranderingen doorvoeren
Dan is het vervolgens een kwestie van echt doen. Meer positieve prikkels, minder negatieve prikkels. Terug uit de vicieuze cirkel naar boven. Weer terug naar het goede gevoel, alles onder controle, plezier en vrolijkheid. Je lichaam en hoofd herstelt zich en je enthousiasme en motivatie neemt weer toe.

En dan nu blijven voorkomen dat je weer terugvalt. Dus vasthouden aan die veranderingen !

Op zoek naar meer hulp hierbij, kijk op onze website naar de mogelijkheden of neem contact met ons op.

Let wel; als je klachten ernstiger zijn, ga dan altijd langs bij je huisarts.