Freeze, fight or flight

Ga je verstarren, vechten of vluchten tijdens of door gebeurtenissen in je leven. 

Er ontstaan wel eens onaangename situaties waarbij je zo wordt overdondert dat je even niet weet wat te doen. Je komt in een fase van bevriezen of verstarren (freeze) waarin je niet kunt bewegen (letterlijk of figuurlijk), handelen of antwoorden. Je weet even geen beslissing te nemen, tot verandering of tot actie te komen of ook maar een reactie te geven. Je hebt een moment van bezinning nodig om af te wegen welke vervolgacties je gaat nemen om uit deze gebeurtenis te komen. Bij voorkeur dan ook zodanig om soortgelijke situaties te kunnen gaan voorkomen. Het is je reactie op een ontstane pijn, angst, emotie of teleurstelling.

Soms gaat die fase van verstarren (freeze) heel snel voorbij en zet je het op een vechten (fight) of vluchten (flight). Maar het kan ook langer duren waardoor je hoofd zo vol zit met (negatieve) gedachten dat het er van tolt. Je kunt er enorme hoofdpijn van krijgen, meer angst tot zelfs aan een depressie toe. Duurt dat te lang dan ontstaan er zelfs lichamelijke klachten. Dat kan tot allerlei symptomen leiden zoals spanning in je hele lichaam, spierpijn tussen je schouderbladen of je nek, je beroert voelen en hevig emotioneel reageren op uiteenlopende gebeurtenissen. het kan leiden tot overbelasting, overspannenheid of burn-out.

Het is duidelijk dat er een of meerdere situaties ontstaan die zoveel met je doen waardoor deze reactie ontstaat. Dan is het goed om zelf of met een psycholoog of coach te analyseren hoe je weer terug te brengen naar een gezond en fijn gevoel en leven. Dat betekent dat je alle aspecten eens tegen het licht gaat houden en bekijkt of jij jezelf of die situatie(s) tot verandering kunt brengen en wat daar dan voor nodig is.

Het is dan ook maar de vraag of je wilt blijven vechten tegen of vluchten voor datgene wat je is overkomen. Mogelijk is er een onredelijke situatie ontstaan waardoor je uit balans bent geraakt en wil je de context waardoor dat is ontstaan gaan of laten veranderen. Dan ga je als het ware het gevecht aan met je zelf en je omgeving om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Het kan ook zijn dat je geen invloed kunt uitoefenen op de situatie en dan is vluchten (vermijden of vertrekken) helemaal geen verkeerde actie. Het leidt tenslotte voor jou tot meer plezier en geluk.

Überhaupt is geen enkele reactie (freeze, fight or flight) een kwestie van goed of fout. Elke keuze kan goed zijn om je rust, geluk en fijn leven te hervatten. Eigenlijk staan we gedurende ons hele leven op veel momenten even stil om te kijken of we iets willen veranderen of te overwegen om voor iets vechten wel zin heeft of dat je het beter uit de weg kunt gaan en je heil elders te vinden.

Zin om hierover eens van gedachten te wisselen, te filosoferen of een leergang te volgen. Kijk eens op onze website naar de mogelijkheden of neem gerust contact met ons op.