De waarde van stilte en rust

De waarde van het opzoeken van stilte en rust is gigantisch. Wellicht het meest onderschatte aspect in ons veelal drukke bestaan. We hebben (ofwel we nemen) er geen tijd voor. Druk, druk, druk… maken we ons over van alles. Maar eigenlijk om niets.

Diegenen die zich hiervan bewust zijn en het creëren van stilte en rustmomenten al onderdeel hebben gemaakt van hun leven zullen dit beamen. Je kunt die stilte en rust op verschillende manieren opzoeken. Je kunt in de natuur, de bossen of langs het water gaan wandelen waar het rustig is en je lekker weg kunt mijmeren en fantaseren over je leuke voornemens. Je kunt gaan fietsen of wandelen en ook al maak je er een beetje een sportieve inspanning van, je hoofd wordt leeg, je gedachten (piekeren) verdwijnt en je krijgt weer ruimte in je hoofd. Of je doet meditatie oefeningen, past op jezelf Reiki toe (energie uit je handen) of je gaat gewoonweg voor je uit liggen staren terwijl jij je lichaam volkomen tot rust laat brengen, geheel in ontspanning. Heerlijk niets doen. Lekker lummelen.

Soms ontstaan er juist tijdens die activiteiten spontane en creatieve ideeën. Je voelt de spanning uit je lijf en hoofd lopen en voelt dat je energieniveau weer stijgt. Een hele waardevolle tijdsbesteding dus.

In zo’n stilte verdwijnt een boel hardheid voor even uit je belevingswereld. Veel zaken vallen weg uit die materiële wereld. Er ontstaat leegheid en daarmee helderheid van geest. Je wordt jezelf meer bewust en creëert meer ruimte. Je beweegt je van het materiële naar het spirituele. Voor de duidelijkheid; dit heeft weinig of niets van doen met het religieuze. Het is juist bedoeld om bij jezelf te blijven, vanuit je zelf, je innerlijk te voelen en opening te geven voor dat wat vanuit je hart en ziel in je boven komt of niet (want niets moet in deze). Het gaat om het krijgen van rust, gevoel van vrijheid en geluk. Vooral om Jezelf te zijn, alles om je heen even te laten en alleen maar te Zijn.

Als je dit voor langere tijd beoefend en het werkelijk toelaat en integreert in je levensstijl dan zul je merken welke rust dit in je leven geeft en hoe dit herstelmomenten biedt die je nodig hebt in je turbulente leven. Je wordt rustiger, meer gelaten, meer onbevangen en meer vrij van geest. Dat merk je dan ook in je doen en laten, soms zelfs door niet te handelen of geen invloed uit te oefenen op de gebeurtenissen om je heen, in je werk, gezin of andere omstandigheden. Je durft te vertrouwen op hetgeen er gaat gebeuren waarop je veelal toch geen invloed hebt en toch loopt zoals het zal verlopen. Zonder je ongewenst mee te laten slepen of je ongewenst negatief te laten beïnvloeden door anderen.

Zin om hierover eens van gedachten te wisselen, te filosoferen of een leergang te volgen. Kijk eens op onze website naar de mogelijkheden of neem gerust contact met ons op.