10 Tips : Slapen, de krachtbron voor vitaliteit

Slaap is een proces waarbij je lichaam en je geest zichzelf repareert, organiseert en weer oplaadt voor de volgende dag. Een goede nachtrust heeft een enorme positieve invloed op onze algehele gezondheid ofwel onze vitaliteit.

Als je slaapt komen zowel je lichaam als je geest tot rust. Heel simpel gezegd krijgt je lijf en je brein de gelegenheid zich te herstellen. Slapen is de krachtbron voor genezing en herstel en behoud van je algehele vitaliteit.

Te weinig slaap heeft niet alleen fysieke gevolgen, ook in metaal opzicht heeft je lichaam slaap of rust nodig. Je hersenen hebben rust/slaap nodig om de prikkels en indrukken die je gedurende de dag hebt meegemaakt te kunnen verwerken.

10 tips om het slapen te bevorderen

  1. Slaap niet uit
    Een regelmatig slaappatroon is beter voor je nachtrust, zeker als je moeilijk in slaap valt. Je lichaam stelt zich dan in op het vaste ritme, waardoor je makkelijker zal inslapen en opstaan. Het beste is om elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op hetzelfde moment op te staan.
  2. Geen tv, telefoon én boeken in de slaapkamer
    Gebruik je slaapkamer enkel voor slaap en seks. Het gebruik van beeldschermen heeft een negatief effect op je slaap omdat het licht van het scherm de productie van melatonine tegengaat. Die ervoor zorgt dat je moe wordt en in slaap valt. Ook lezen of tv-kijken houden je wakker. Je brein blijft dan (te) actief.
  3. Sport is gezond, maar niet voordat je gaat slapen
    Sporten voor het slapen maakt je wakker en alert. Beter kun je dat overdag of vroeg in de avond doen. Voordat je naar bed gaat, is het belangrijk om juist tot rust te komen zodat je op een ontspannen manier kan gaan slapen.
  4. Iets eten voor het slapen
    Slapen met een hongergevoel kan je nachtrust verstoren. Dat geldt ook bij een lage bloedsuikerspiegel als je lange tijd niets hebt gegeten. Het behoeft geen betoog dat gezond eten de grote voorkeur heeft voor een gezond leven.
  5. Geen lange dutjes na 15:00
    Lange dutjes overdag zijn slecht voor je nachtrust. Powernaps (korte dutjes van ongeveer een kwartiertje tot maximaal een half uur) vóór 15:00 kunnen wel: die zijn goed voor je concentratie, en tasten je nachtrust niet aan.
  6. Drink geen nachtmutsje
    Alcohol verhindert je niet om in slaap te vallen en kan zelfs helpen makkelijker in te slapen. Maar het maakt je wel onrustiger en je slaapt minder diep. Je kunt er ook vaker wakker van worden. Het kan zelfs zijn dat je er minder fit door opstaat.
  7. Geen koffie, maar ook geen suiker
    Cafeïne verstoort je slaap. Ook producten met veel suikers hebben een opwekkend effect en zijn slecht voor je slaap. Ook deze vermijden in de avond.
  8. Verstorende geluiden voorkomen
    Wordt je regelmatig wakker door geluiden in je directe of indirecte omgeving, probeer ze dan te voorkomen. Een onregelmatige nachtrust leidt tot problemen. Heb je een partner die snurkt en jou uit de slaap haalt probeer hem/haar een oplossing te laten zoeken of slaap (zo nu en dan) op een andere kamer. Zijn er veel buitengeluiden, doe dan je raam dicht.
  9. Hou het donker
    De slaap bestaat uit verschillende cycli van elk ongeveer 90 minuten. Tussen deze cycli word je telkens kort wakker, dan controleer je onbewust of alles nog in orde is. Invallend licht, een nachtlampje of zelfs een lichtgevende klok kunnen je op dat moment wakker maken.
  10. Sta op als slapen niet lukt
    Als je langer wakker ligt, gaat piekeren of je gaat frustreren sta dan even op. Ga een korte rustige activiteit doen en ga weer naar bed. Beter is, als je dat lukt, om wat te mediteren. Denk aan een eerdere leuke vakantie of wat je tijdens je eerstvolgende vakantie gaat doen.

Zin om hierover eens van gedachten te wisselen, te filosoferen of een leergang te volgen. Kijk eens op onze website naar de mogelijkheden of neem gerust contact met ons op.